dobra kuchnia włoska w Krakowie

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, niemniej jednak również wspaniała kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i w najwyższym stopniu bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel i śliczne zabytki – to także sztuka kulinarna oraz lokalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy chodzi o dania i lokalne produkty.

dobra kuchnia włoska w Krakowie

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doskonałych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te artykuły w szeregu przypadków tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w bezlik wyśmienitych regionalnych składników – podróżnicy z reguły wyszukują gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych opowiedzą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to przysmak, jaki można traktować jako deserowy specjał. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go również specyficzne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Na ogół obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej kultowym, choć także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po charakterystycznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/   
Jak widać, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy wyszukują nowych, krajowych regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą jakich są w stanie o wiele porządniej zaznajomić Kraków i jego okolice.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *