kuchnia włoska w Krakowie

Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?

Restauracje włoskie to w Polsce najpopularniejszy rodzaj gastronomii. Lubimy jedzenie włoskie gdyż jest smaczne, pożywne oraz ładnie wygląda na talerzu. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na pizzę. Bardziej wrażliwi konsumenci próbują równie pyszne dania obiadowe – tortellini, gnocchi i włoskie zupy minestrone.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji warto przyjrzeć się kilku cechom: jak wiele półproduktów rzeczywiście jest sprowadzanych z Włoch, czy w karcie znajdują się również mniej popularne włoskie potrawy, czy lista win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża wielość smaków i jedzenie z różnych zakątków kraju. W mistrzowskiej restauracji poczujemy naturalny klimat Włoch.

Kuchnia włoska jest nieskomplikowana, ale to nie oznacza, że że nie jest pyszna Z pewnością można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .

Aromatyczne wina włoskie

Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która pretenduje do bycia eleganckim punktem na kulinarnej mapie regionu, nie może zaniedbywać wina. Obiad we włoskim stylu z całą pewnością powinien obejmować też aperitiff. Odrobina czerwonego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji cos zupełnie naturalnego. menu restauracji Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese oraz noto z Sycylii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście chce być postrzegana jako prawdziwie włoska, powinna posiadać szeroką kartę win.

Regionalna kuchnia włoska

Chcąc zrozumieć indywidualność kuchni włoskiej bez wątpienia warto wybrać się do restauracji, która potrafi podać nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *