mozzarella na słodko

Apetyczny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Naturalnie, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a od początku do końca z rejonu Kampania.
mozarella

Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jednak także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają gruntownie innowacyjnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jednak równocześnie nie zmienia własnego delikatnego i naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
mozzarella   
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest bardzo charakterystyczne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest ciągle świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.
Skąd w związku z tym wziąć pionierski, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Należy niemniej jednak liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy sztampowego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – ściśle mówiąc warto dopłacić oraz upajać się pysznym smakiem.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *